Kerstkoekjes uit verschillende landen

Oostenrijkse koekjes

– 175 g bloem
– bloem voor op je werkblad
– 1 eidooier
– 150 g zachte boter
– poedersuiker
– 1 zakje vanillesuiker
– 75 g gemalen amandelen
– 1⁄2 potje frambozen- of abrikozenjam
– zout

Doe de poedersuiker, de boter en de vanillesuiker in een kom en klop het zo’n 5 minuten. Doe dan de eidooier, de gemalen amandelen, de bloem en het zout erbij en kneed het tot een glad deeg. Laat het in de koelkast een half uur rusten. 

Verwarm de oven voor op 170°C. Strooi bloem op je werkblad en rol de plak uit tot een dikte van 0,5 cm. 

Steek er ronde vormpjes uit van 8 cm en leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik. Steek uit de helft van de ronde vormpjes een gat in de vorm van een rondje of sterretje. Maak van het overgebleven deeg weer ronde vormpjes en sterretjes, totdat het deeg op is.

Plaats het bakblik met alle koekjes zo’n 15 minuten in het midden van de oven totdat ze gaar zijn. Laat ze daarna buiten de oven afkoelen. Smeer wat jam op de koekjes zonder gat. Strooi daarna poedersuiker op de koekjes met gat en leg op de koekjes met jam.

Duitse kerstkoekjes

– 500 g bloem
– bloem voor op je werkblad
– 4 eieren
– 250 g roomboter
– 200 g suiker
– 100 g amandelen gemalen
– 1 pak vanillesuiker
– 1 pak bakpoeder

Laat de roomboter op kamertemperatuur komen, zodat het makkelijker is met kneden. 

Meng de bloem, amandelen, vanillesuiker en bakpoeder. Voeg de roomboter (op kamertemperatuur), eieren en suiker toe. Kneed het tot een smeuïg deeg. 

Strooi bloem op je werkblad en rol het deeg uit tot een dunne plak. Steek met vormpjes de kerstboompjes uit en leg de koekjes een bakblik met bakpapier. 

Verwarm de oven voor op 170°C. Zet het bakbklik met de koekjes zo’n 10 minuten in het midden van de oven totdat ze gaar zijn.

Laat de koekjes goed afkoelen. Versier de koekjes met Royal Icing. Ik heb groene takjes en rode kerstballen gemaakt. 

Amerikaanse gingerbreadkoekjes

– 330 g bloem
– bloem voor op je werkblad
– 125 g boter
– 75 g basterdsuiker
– 2 tl bakpoeder
– 135 g schenkstroop
– 3 tl kaneel
– 3 tl gemberpoeder
– zout

Verwarm de oven voor op 190ºC. Doe de basterdsuiker en de boter (kamertemperatuur) in een kom en klop deze romig en luchtig. Voeg zout, stroop, kaneel en gemberpoeder toe en mix dit door elkaar. Zeef het bakpoeder en de bloem en voeg deze bij het botermengsel. Strooi bloem op je werkblad en kneed dit tot een smeuïg deeg en laat dat ruim een half uur rusten in de koelkast. 

Rol daarna het deeg uit tot een plak van zo’n 4 mm. Steek de koekjes uit met een gingerbread-vormpje. 

Bedek de hete bakplaat met bakpapier en leg de koekjes erop. Bak de koekjes in zo’n 10 minuten goudbruin. Laat ze daarna buiten de oven afkoelen. Versier de koekjes met witte Royal Icing.

Zweedse peperkoekjes

– 380 g bloem
– bloem voor op je werkblad
– 75 ml water
– 150 g basterdsuiker (donkerbruin)
– 105 g stroop
– 150 g roomboter (ongezouten)
– 1 el gember
– 1 el kaneel
– 1 tl gemalen kruidnagel
– 1 1/2 tl baking soda

Doe water, stroop en basterdsuiker, in een pan en verwarm dit totdat de suiker is opgelost. Voeg de boter toe, verwarm dit op een laag pitje en roer het totdat de boter is gesmolten. Voeg vervolgens de kruiden toe. Stop met roeren en laat het afkoelen.

Doe de bloem en baking soda in een schaal. Voeg het suikermengsel (afgekoeld) toe. Kneed het deeg,  verpak in folie en leg het een nacht in de koelkast. 

Verwarm de oven voor op 180ºC. 

Strooi bloem op je werkblad en rol het deeg tot een dunne plak. Steek de koekjes in met sterrenvormpjes uit. Leg bakpapier op een bakplaat, leg daar de koekjes op en bak ze 7 tot 8 minuten gaar. 

Laat de koekjes daarna afkoelen op de plaat.

Spaanse polvoronkoekjes

– 250 g bloem
– bloem voor op je werkblad
– 120 g gemalen amandelen
– 2 tl anijszaadjes
– rasp van 1 citroen
– 250 g boter (kamertemperatuur)
– 250 g poedersuiker
– 1 1/2 tl kaneelpoeder
– poedersuiker om te bestrooien
– zout

Schep de bloem in een koekenpan en verwarm dit al omscheppend tot het iets verkleurt. Haal het van het fornuis en laat het afkoelen.

Vijzel de anijszaadjes tot poedervorm. Meng de gemalen amandelen, de kaneel, de anijs, en de citroenrasp en voeg zout toe. 

Verwarm de oven voor op 175°C. Mix de boter en de poedersuiker in zo’n 5 minuten totdat het  romig is. Voeg het bloemmengsel toe. Strooi bloem op je werkblad en kneed het deeg tot een smeuïg geheel. Druk de bal deeg plat op een stuk bakpapier. leg daar nog een stuk bakpapier bovenop en rol het tot een kruimelige plak van 1,5 cm. Steek met een niet te kleine vorm koekjes uit het deeg en plaats ze op een met bakpapier bekleed bakblik. Zet de koekjes in het midden van de oven en bak ze in zo’n 25 minuten gaar. Haal de koekjes uit de oven en laat ze op het bakblik afkoelen. Bestrooi met poedersuiker.

Nederlandse kniepertjes

– 500 g bloem
– 2 eieren
– 200 g roomboter
– 1 zakje vanillesuiker
– 200 g basterdsuiker (wit)
– 200 g kristalsuiker (wit)
– kaneel
– zout

Smeer het wafelijzer licht in met roomboter en verwarm het. 

Meng de ingrediënten (kamertemperatuur) in een kom tot een stevig deeg. Maak balletjes van het deeg van ongeveer 2,5 tot 3 cm. Plaats de balletjes in het midden van het wafelijzer. Sluit het wafelijzer en bak de kniepertjes stuk voor stuk in ongeveer een minuut goudbruin.

Laat de kniepertjes plat afkoelen. Je kunt ze eventueel ook oprollen. Maar dat moet je dan meteen als ze uit het wafelijzer komen, doen. Met echt kristal- en basterdsuiker worden je kniepertjes lekker knapperig.